600.000 nieuwe bomen in provincie Utrecht

29-01-2021

Binnen drie jaar kunnen er in de provincie Utrecht 600.000 nieuwe bomen staan. Dat staat in het Bomen Actieplan, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht opstelde in opdracht van de provincie. Samen met Landschap Erfgoed Utrecht bracht de Natuur en Milieufederatie Utrecht 38 haalbare boomplantprojecten in kaart. De provincie gaat nu met het advies aan de slag.

Naast de provincie Utrecht zetten nog 11 Utrechtse organisaties hun handtekening onder het Bomen Actieplan. Naast Landschap Erfgoed Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht zijn dat Utrechts Landschap, IVN Utrecht, LTO Noord, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Natuurmonumenten, Utrechts Particulier Grondbezit, MeerBomenNU, Bosgroep Midden Nederland en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.
 
Het Bomen Actieplan omvat de aanplant van volledig nieuwe bossen, maar ook het bijplanten van nieuwe bomen in bestaande bossen en het aanplanten en herstellen van landschapselementen zoals houtsingels, knotbomen en hakhoutbosjes.

Het Bomen Actieplan is de Utrechtse uitwerking van Plan Boom: een nationaal programma met als doel 10 miljoen bomen aan te planten in 4 jaar tijd. Plan Boom is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, die daarin samen optrekken met tal van partnerorganisaties. Het plan is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Gezamenlijk actieplan 600.000 nieuwe bomen (landschaperfgoedutrecht.nl)