Zaden eeuwenoude bomen en struiken geoogst voor nieuw plantmateriaal

01-10-2020

Staatsbosbeheer verzamelt deze herfst zaden en bessen van de oudste, wilde bomen en struiken in onder andere de Maasheggen, één van de oudste cultuurlandschappen van Nederland. Deze soorten, zoals veldesdoorn, meidoorn, gewone es, sleedoorn en hondsroos komen hier van nature voor en zijn soms wel 100 tot 200 jaar oud. De wilde bomen en struiken zijn eeuwenlang onderhouden in de vorm van heggen. De heggen herbergen een schat aan genetische variatie, opgeslagen in de talrijke bessen en zaden. Al ruim 20 jaar worden deze zaden tussen eind augustus en november met de hand geplukt.

De zaden en bessen zijn nodig voor het kweken van jonge bomen voor het planten van nieuw bos. De komende jaren plant Staatsbosbeheer 5000 hectare nieuw bos. Hier zijn vele miljoenen bomen voor nodig. De zaden en bessen worden vervoerd naar de werkschuur van Staatsbosbeheer in Dronten. Hier bevindt zich de Nationale Genenbank Autochtone Bomen en Struiken. Op deze plek verzamelt Staatsbosbeheer autochtoon zaadmateriaal uit heel Nederland.
In Dronten worden de bessen en zaden ontdaan van het vruchtvlees en opgeslagen. Daarna worden ze door boomkwekerijen opgekweekt tot jonge bomen. De jonge bomen worden uiteindelijk geplant in de nieuwe bossen van Staatsbosbeheer, of worden gebruikt in bestaande bossen om deze meer gevarieerd te maken.